Skip to main content

733-3436-Yilmaz-Radijs_29845242De ontwikkeling van Yilmaz Radijs in Poeldijk is als een jongensdroom die uitkwam. Zülküf Yilmaz kwam op vijftienjarige leeftijd vanuit Turkije naar Nederland. Hij maakte kennis met de radijsteelt en dacht ‘dat kan ik beter’. Nu is hij de grootste radijsteler in Nederland en winnaar van de publieksprijs bij de verkiezing voor Agrarisch Ondernemer 2016.

Altijd streven naar het beste

“Elk jaar en elke dag kijk ik wat er beter kan”, zegt Yilmaz. In 2001 startte hij met de teelt van radijs. Door de korte teelttijd, kon hij steeds binnen drie weken zijn producten testen en de teelt aanpassen en verbeteren. Zijn bedrijf breidde snel uit. Hij besloot zijn producten zelf af te zetten, machinaal te oogsten, zelf mensen aan te nemen en een totaalconcept aan te leveren.

“Door de hele bedrijfsvoering in eigen hand te nemen, kunnen we tegen een lage kostprijs produceren”, legt Yilmaz uit. “De klanten komen vanzelf omdat we goede kwaliteit leveren en in de sector laten zien wat we doen. Het draait om kwaliteit, kostprijs en continuïteit. Om succesvol te zijn in de tuinbouw, moet je tegenwoordig zowel ondernemer als tuinder zijn.”

Grote investering

Tweemaal deed Yilmaz een grote investering voor de aanschaf van een kas, in 2007 en 2015. Beide kassen zijn deels gefinancierd door Rabobank Westland. “Onze laatste financiering was binnen drieënhalve week rond. De accountmanager en de directie van de bank begrijpen het ondernemerschap.”

“We daagden Yilmaz uit om zich te bewijzen”, zegt accountmanager Ruud van der Knaap. “Het was een grote stap toen hij in 2015 de kas van 10 hectare kocht. Yilmaz gaf eerlijk toe dat hij alle plannen in zijn hoofd had, maar niet goed in staat was deze op papier te zetten. Wij brachten hem in contact met een adviesbureau dat alle informatie samenvoegde in een goed plan. Yilmaz heeft aan een half woord genoeg. Als we hem huiswerk geven, pakt hij dat snel op.”

De toekomstplannen?

Binnen vijf jaar wil Yilmaz 75% van zijn producten zelf verpakken. “In 2015 verpakten wij 25% en dit jaar is dat percentage al gestegen naar 45%. Daarnaast willen we jaarrond aanleveren. Dat is nu niet mogelijk omdat wij drie maanden per jaar te weinig zonlicht hebben. We beginnen met een proef met Ledverlichting. Als dat niet lukt, is bedrijfsuitbreiding in Turkije een optie. Nee, niet dat ik zelf terug wil. Waar je onderneemt is je thuis.”